1984 yılından sonra geliştirilen DNS ayarlarının amacı, web sitelerine giriş kolaylığı sağlamaktır. DNS kelime anlamı domain name system, yani alan adı sistemidir. DNS ayarları değiştirilerek bazı sitelere giriş engellenebilir ve ya giriş sağlanabilir. Bu durum tamamen kullanıcının hangi ayarları kullandığı ile ilgilidir.
DNS ayarlarının en çok değiştirildiği zamanlardan biri şuan içinde bulunduğumuz zamandır. Bunun sebebi ise günümüzde bazı sitelere girişin yasaklanmış olmasıdır. Türk Telekom DNS ayarları tanımlanmış bir bilgisayarda, devlet tarafından yasaklanmış sitelere giriş mümkün olamamaktadır. Daha önceleri bu alan adı sistemi geliştirilmemişken, hosts adı verilen metin dosyasına bilgisayar adı kaydedilerek veri alışverişi yapılabiliyordu. Ancak zaman içinde kullanıcı sayısı artınca, metin dosyası büyüdü ve bu metin dosyası işlevini yitirdi. Bu sistemin geliştirilmesinin ana sebebi bu iken şuanda bu ayarlar yasak sitelere giriş konusunu çözümlemek için kullanılmaktadır. Alan adı sistemi ülkelere göre ayrılmaktadır. Türkiye’ de “tr” olarak kullanılmaktadır. Diğer ülkeler de kendi kodlarını kullanmaktadırlar. Ülke kodunun haricinde de, alt kodlar olarak ayrılmaktadır. Örneğin, com, net, gov, olarak değişmektedir. Bu kodlar, interneti kullanan kuruluşun dahil olduğu sektöre göre ayrılmaktadır. Örneğin eğitim sektörü “edu” olarak alan adı almaktadır. Bu alan adlarının alt kodlar halinde ayrılmasının sebebi yine veri alışverişinin rahatlamasıdır. Yasaklı sitelere girişin sağlanması için bu ayarları değiştirmemiz ve uygun ayarları tanımlamamız gerekir. Bunu yapmadan önce de mutlaka ön belleği temizlemek gerekmektedir. Günümüzde kullanılan en hızlı alan adı ayarı google dns ayarıdır. Bu ayarlara arama motorlarından rahatlıkla ulaşabilmekteyiz.
DNS ayarlarının keşif amacı daha önceleri veri alışverişini rahatlatmak iken günümüzde yasak sitelere giriş konusuna çözüm amaçlı kullanılmaktadır. Yasak sitelere girebilmek için DNS ayarları üzerinde değişiklik yapmak yeterli olacaktır.